MPC-u odobren projekt Prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija

Published by MPC LRA on

Miholjačkom poduzetničkom centru Lokalnoj razvojnoj agenciji odobrena su sredstva od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za projekt Prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Miholjački poduzetnički centar u suradnji s partnerom Katoličko društvo “Ivan Antunović” iz Subotice, Srbija provodit će projekt P(isana) R(iječ) O(stavlja) T(ragove) O(bičaja) i K(ulture). Ugovor o financiranju potpisali su 11. srpnja 2023. godine direktorica Anela Šovagović i prekogranični partner, predsjednik Katoličkog društva “Ivan Antolović” Josip Štefković te ministar Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, a ukupna vrijednost investicije iznosi 18.715,90 EUR.

Cilj projekta je zajedničkom suradnjom Miholjačkog poduzetničkog centra i  Katoličkog društva „Ivan Antunović“  iz Subotice ojačati prekograničnu suradnju između Republike Hrvatske i Republike Srbije kroz gospodarsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja. Jačanjem prekogranične suradnje u pograničnim područjima pridonosi se sveukupnom razvoju teritorijalne suradnje i povećanju međunarodne konkurentnosti.

Projekt PROTOK  promiče kulturnu i povijesnu baštinu Hrvata u zemlji i izvan nje te čuva hrvatsko stvaralaštvo poznatih osoba. Zajedničkim projektom zadovoljit će se opće i javne potrebe zajednice Hrvata izvan Republike Hrvatske i relevantnost u skladu s područjima financiranja, ojačat će se povezanost s Hrvatima izvan Republike Hrvatske i razvit će se suradnja s Hrvatima koji žive izvan Republike Hrvatske.

Namjena projekta, odnosno ciljano područje je kultura, tj. očuvanje hrvatskog kulturnog stvaralaštva i baštine te ulaganje u objekte za zadovoljenje kulturnih potreba (domovi kulture, knjižnica), poticanje kulturnih djelatnosti na hrvatskom jeziku te kulturno-umjetničkog amaterizma hrvatskih zajednica, nakladnička i izdavačka djelatnost u svrhu očuvanja hrvatskog jezika, kulture i identiteta.

Kroz projekt će se organizirati promocija knjige Stjepana Beretića „Prilozi za povijest Katoličke Crkve u Bačkoj“ u Donjem Miholjcu.

U knjizi “Prilozi za povijest Katoličke Crkve u Bačkoj” sabrani su tekstovi autora mons. Stjepana Beretića, subotičkog katedralnog župnika, koji je tijekom godina pisao i objavljivao u “Zvoniku” – mjesečno izdanje Katoličkog društva „Ivan Antunović“ na hrvatskom jeziku koje izlazi od 1994. a svojedobno je bio jedini list na hrvatskom jeziku u Bačkoj. Jedna od stalnih rubrika u “Zvoniku” je i “Povijesni kutak” a obrađuje povijesne teme uglavnom iz Subotičke biskupije. Na preko 600 stranica neznatno redigiranog teksta čitatelji imaju prigodu upoznati se s prilikama, događajima i osobama, Hrvatima koje su obilježile prošlost tih prostora.

Categories: Aktualno

MPC LRA

Miholjački poduzetnički centar je lokalna razvojna agencija osnovana radi stvaranja preduvjeta za lokalni ekonomski razvoj, zapošljavanje i konkurentnost poslovnog sektora i privlačenja stranih investicija te zajedničkom suradnjom s lokalnom samoupravom stvarati plodnu poduzetničku klimu.

0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content