Najava milijun eura vrijednog programa pomoći malim mljekarama

Published by MPC LRA on

U postupak e-savjetovanja upućen je prijedlog Programa potpore malim mljekarama za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka kojim se nastoje sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost malih mljekara i očuvati razinu otkupa i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, a time i proizvodnja mlijeka na malim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj. Riječ je o Programu koji je definiran u okviru 1,7 milijardi eura vrijednog Vladinog paketa pomoći u kojem su za mjere pomoći poljoprivredi, ribarstvu i drvnoj industriji osigurana sredstva vrijedna 45,7 milijuna eura.

Cilj programa je pružanje financijske pomoći subjektima koji su suočeni s problemima uzrokovanim povećanjem troškova goriva koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja  te uzrokuju značajno povećanje troškova sabiranja i transporta sirovog mlijeka od isporučitelja do objekata za preradu. Prihvatljivi troškovi za ostvarivanje potpore u okviru programa su nastali uslijed neplaniranog povećanja troškova sabiranja mlijeka uslijed rasta cijena energenata tijekom 2022. godine.  

Prihvatljivi korisnici potpore iz ovog Programa su mikro, mala i srednja poduzeća kako su definirana u Prilogu I. Uredbe Komisije (EU) br. 2022/2472 od 14. prosinca 2022. o proglašenju određenih kategorija potpora u sektorima poljoprivrede i šumarstva te u ruralnim područjima spojivima s unutarnjim tržištem u primjeni članaka 107. i 108.

Provedba ovog Programa propisat će se Pravilnikom, a provodit će ga Agencija za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju. Pravilnikom će se propisati detaljni uvjeti prihvatljivosti te potrebni dokazi o ispunjavanju uvjeta prihvatljivosti, razdoblje i način podnošenja zahtjeva za potporu, administrativna kontrola, isplata i povrat sredstava.

Više informacija o Programu možete pogledati ovdje.

Categories: Aktualno

MPC LRA

Miholjački poduzetnički centar je lokalna razvojna agencija osnovana radi stvaranja preduvjeta za lokalni ekonomski razvoj, zapošljavanje i konkurentnost poslovnog sektora i privlačenja stranih investicija te zajedničkom suradnjom s lokalnom samoupravom stvarati plodnu poduzetničku klimu.

0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content