EUROPSKA KOMISIJA ODOBRILA PROGRAM RURALNOG RAZVOJA

Published by MPC LRA on

Europska komisija odobrila je 26. svibnja 2015., nova 24 Programa ruralnog razvoja zemalja članica EU, a među njima i Program ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020.

„Program ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020. vrijedan oko 2.4 milijarde EUR-a, počeo se stvarati još 2012. godine,  a današnje odobrenje predstavlja krunu tog dugotrajnog procesa u koji su bili uključeni domaći stručnjaci, mahom djelatnici Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razdoblju te veliki broj vanjskih suradnika kojima se ovom prilikom zahvaljujem i čestitam.“ izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Programom je definirano 16 mjera koje imaju za cilj povećanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije, ali i unaprjeđenja životnih i radnih uvjeta u ruralnim područjima uopće.

„Do sada smo raspisali natječaje za provedbu operacija u sklopu 5 mjera, a na još 3 mjere se korisnici prijavljuju zajedno s podnošenjem zahtjeva za izravna plaćanja. Interes za Programom je zaista velik, čemu najbolje idu u prilog rezultati do sada provedenih natječaja, na koje je pristigao veliki broj prijava, i koji je nadmašio sva naša  očekivanja, što  nas iznimno veseli“, izjavio je ministar Tihomir Jakovina na izvanrednoj konferenciji za novinare koja je sazvana povodom odobrenja Programa ruralnog razvoja.

U svojoj izjavi, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj EU-a Phil Hogan naglašava kako se Programima koji su danas doneseni omogućuje financiranje niza dinamičnih projekata, primjerice projekata modernizacije u poljoprivredi i poticanja generacijske obnove u Hrvatskoj i Rumunjskoj.  Naglasio je i kako je povećavanje baze znanja o sektoru poljoprivrede važan aspekt programa ruralnog razvoja. „Drago mi je“, izjavio je Hogan,  „da se gotovo svim programima donesenima danas podupiru projekti za poticanje inovacija u okviru Europskog inovacijskog partnerstva”.

Categories: Aktualno

MPC LRA

Miholjački poduzetnički centar je lokalna razvojna agencija osnovana radi stvaranja preduvjeta za lokalni ekonomski razvoj, zapošljavanje i konkurentnost poslovnog sektora i privlačenja stranih investicija te zajedničkom suradnjom s lokalnom samoupravom stvarati plodnu poduzetničku klimu.

0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content