Održana Završna konferencija prekograničnog projekta PROTOK

Published by MPC LRA on

U četvrtak, 9. studenoga 2023. godine u prostorijama Miholjačkog poduzetničkog centra Lokalne razvojne agencije d.o.o. održana je Završna konferencija prekograničnog projekta “P(isana) R(iječ) O(stavlja) T(ragove) O(bičaja) i K(ulture) – PROTOK” koji Miholjački poduzetnički centar provodi u suradnji s partnerom Katoličko društvo “Ivan Antunović” iz Subotice.

Cilj projekta je zajedničkom suradnjom Miholjačkog poduzetničkog centra i Katoličkog društva „Ivan Antunović“  iz Subotice ojačati prekograničnu suradnju između Republike Hrvatske i Republike Srbije kroz gospodarsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja. Jačanjem prekogranične suradnje u pograničnim područjima pridonosi se sveukupnom razvoju teritorijalne suradnje i povećanju međunarodne konkurentnosti.

Projekt PROTOK  promiče kulturnu i povijesnu baštinu Hrvata u zemlji i izvan nje te čuva hrvatsko stvaralaštvo poznatih osoba. Zajedničkim projektom zadovoljit će se opće i javne potrebe zajednice Hrvata izvan Republike Hrvatske i relevantnost u skladu s područjima financiranja, ojačat će se povezanost s Hrvatima izvan Republike Hrvatske i razvit će se suradnja s Hrvatima koji žive izvan Republike Hrvatske, istaknula je Anela Šovagović, direktorica Miholjačkog poduzetničkog centra te održala prezentaciju samog projekta.

Namjena projekta, odnosno ciljano područje je kultura, tj. očuvanje hrvatskog kulturnog stvaralaštva i baštine te ulaganje u objekte za zadovoljenje kulturnih potreba (domovi kulture, knjižnica), poticanje kulturnih djelatnosti na hrvatskom jeziku te kulturno-umjetničkog amaterizma hrvatskih zajednica, nakladnička i izdavačka djelatnost u svrhu očuvanja hrvatskog jezika, kulture i identiteta.

Rezultati projekta bili su nabava uredske, digitalne i informatičke opreme, a sve u svrhu očuvanja kulturne baštine i književnog stvaralaštva.

Na Završnoj konferenciji u sklopu zajedničke aktivnosti projekta monsinjor Stjepan Beretić predstavio je knjigu pod nazivom “Povijesni kutak” – Prilozi za povijest katoličke crkve u Bačkoj. U knjizi su sabrani tekstovi autora mons. Stjepana Beretića, subotičkog katedralnog župnika, koji je tijekom godina pisao i objavljivao u “Zvoniku” – mjesečno izdanje Katoličkog društva „Ivan Antunović“ na hrvatskom jeziku koje izlazi od 1994. a svojedobno je bio jedini list na hrvatskom jeziku u Bačkoj. Jedna od stalnih rubrika u “Zvoniku” je i “Povijesni kutak” a obrađuje povijesne teme uglavnom iz Subotičke biskupije. Na preko 600 stranica neznatno redigiranog teksta čitatelji imaju prigodu upoznati se s prilikama, događajima i osobama, Hrvatima koje su obilježile prošlost tih prostora. Josip Štefković, predsjednik Katoličkog društva Ivan Antunović iz Subotice predstavio je rad udruge te se zahvalio Miholjačkom poduzetničkom centru na pozivu za sudjelovanje u ovom uspješno provedenom prekograničnom projektu.

Categories: Aktualno

MPC LRA

Miholjački poduzetnički centar je lokalna razvojna agencija osnovana radi stvaranja preduvjeta za lokalni ekonomski razvoj, zapošljavanje i konkurentnost poslovnog sektora i privlačenja stranih investicija te zajedničkom suradnjom s lokalnom samoupravom stvarati plodnu poduzetničku klimu.

0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content