15. studenoga započinje isplata predujma za izravna plaćanja

Published by MPC LRA on

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započet će isplatu predujma poljoprivrednicima 15. studenog 2023. godine u vrijednosti od 236 milijuna eura.

U studenom će se isplatiti predujam izravnih plaćanja, poljoprivrednicima koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za 2023. godinu, u iznosu od 134 milijuna eura za intervencije:

  • 21.01. Osnovna potpora dohotku za održivost
  • 26.01. Dodatna preraspodijeljena potpora dohotku za održivost
  • 30.01. Dodatna potpora dohotku za mlade poljoprivrednike.

Dodatnih 40 milijuna eura za ove tri intervencije bit će isplaćeno u prosincu 2023. godine.

Potpore za intervenciju 31.01. Intenzivirana raznolikost usjeva, u iznosu od 30 milijuna eura te intervenciju 71.01. Plaćanja za područja s prirodnim i ostalim ograničenjima u iznosu od 32 milijuna eura, Agencija će isplatiti u prosincu.

Do kraja godine ukupno će se poljoprivrednicima isplatiti 236 milijuna eura potpore, a ostatak isplate potpora planiran je u prvoj polovici 2024. godine.

Navedene intervencije imaju najviše iznose pojedinačnih omotnica te obuhvaćaju najveći broj poljoprivrednika što čini isplatu potpora za 2023. godinu najvećom i najobuhvatnijom do sada.

Da bi se korisnicima omogućilo dodatno vrijeme za odustajanje od zahtjeva ili dokazivanje poljoprivredne aktivnosti, zadnjim izmjenama Pravilnika koji je stupio na snagu 28. listopada 2023. godine, prilagođen je rok za odustajanje od zahtjeva umjesto fiksnog roka do 1. studenog.

Time se omogućuje dulje razdoblje poljoprivrednicima za odustajanje od jedinstvenog zahtjeva ukoliko imaju neprihvatljive površine (crvene parcele) kako se za te korisnike ne bi primjenjivale administrativne kazne propisane Pravilnikom.

Također, APPRRR podsjeća da kao preduvjet za isplatu određenih intervencija poljoprivrednici imaju obvezu završiti izobrazbu ili koristiti individualno savjetovanje ili sudjelovati u demonstracijskoj aktivnosti koje besplatno provode ovlašteni provoditelji savjetodavnih usluga.

Više informacija pogledajte ovdje.

Categories: Aktualno

MPC LRA

Miholjački poduzetnički centar je lokalna razvojna agencija osnovana radi stvaranja preduvjeta za lokalni ekonomski razvoj, zapošljavanje i konkurentnost poslovnog sektora i privlačenja stranih investicija te zajedničkom suradnjom s lokalnom samoupravom stvarati plodnu poduzetničku klimu.

0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content