Mjere aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini

Published by MPC LRA on

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatski zavod za zapošljavanje provode niz mjera aktivne politike zapošljavanja s ciljem poticanja zapošljavanja, dodatnih edukacija radnika i očuvanja radnih mjesta. U nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje obuhvaćeno je sedam mjera aktivne politike zapošljavanja, koje možete pronaći na mrežnoj stranici www.mjere.hr. 

  1. Potpore za zapošljavanje
    1. 1. Potpore za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništvo
  2. Potpore za usavršavanje
  3. Potpore za samozapošljavanje
  4. Obrazovanje i osposobljavanje
    1. 1. Obrazovanje nezaposlenih
    2. 2. Obrazovanje zaposlenih
    3. 3. Osposobljavanje na radnom mjestu
    4. 4. Obrazovanje za završetak osnovne škole i stjecanje prvog zanimanja
    5. 5. Aktivacijski programi
  5. Javni rad
  6. Potpore za očuvanje radnih mjesta
    1. 1. Potpore za očuvanje radnih mjesta u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, obuće, kože i drva
  7. Stalni sezonac

Hrvatski zavod za zapošljavanje od 1. siječnja 2021. krenuo je u primjenu novih uvjeta i načina korištenja mjere za samozapošljavanje.

Financijska podrška u trajanju od 24 mjeseca, namijenjena je nezaposlenim osobama za pokretanje vlastitog posla.

Iznosi potpore za samozapošljavanje određuju se prema budućoj djelatnosti poslovnog subjekta, a dijele se u četiri skupine korisnika –

  • prva skupina može potraživati do 130.000 kuna
  • druga skupina može potraživati do 100.000 kuna
  • treća skupina može potraživati do 75.000 kuna
  • četvrta ima pravo potraživati do 55.000 kuna

Potpore se neće odobravati za djelatnosti koje su privremeno obustavljene odlukama stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, jedinica lokalne samouprave) ili im je na bilo koji način ograničen rad zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

Od ove godine, korisnici su dužni označiti sufinanciranu opremu skuplju od 5.000 kn putem informativne plastične ploče ili samoljepljive plastificirane naljepnice s natpisom „Sufinancirano sredstvima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje“. Informativna ploča ili naljepnica mora biti na predmetu sufinanciranja najmanje dvije godine od potpisa Ugovora o dodjeli potpore male vrijednosti u svrhu samozapošljavanja. Osim označavanja, za svu vrstu opreme i vozila u iznosu većem od 5.000 kn, potrebno je dostaviti i fotodokumentaciju prilikom pravdanja Troškovnika.

Nakon isteka 24 mjeseca održanja poslovanja i zaposlenosti u poslovnom subjektu kojem je dodijeljena potpora, korisnik mora dostaviti dokaz kako je u tom razdoblju ostvario ukupni promet od obavljanja djelatnosti u minimalnom iznosu od 50% dodijeljenog iznosa potpore.

Najveće iznenađenje zasigurno je dodjela potpore primjenom fiksnog i varijabilnog iznosaFiksni iznos potpore je unaprijed određen za inicijalne troškove registracije poslovnog subjekta, troškove rada jedne zaposlene osobe na puno radno vrijeme te uobičajene tekuće troškove za prvih nekoliko mjeseci poslovanja. Dodjeljuje se u visini od 40.000 kn za registraciju obrta s paušalnim oporezivanjem, te u visini od 55.000 kn za registraciju svih ostalih vrsta poslovnih subjekata (dohodovni obrt, trgovačko društvo, samostalna djelatnost i sl.), bez potrebe pravdanja navedenih iznosa u Troškovniku. Ostatak potpore je varijabilni dio koji se može utrošiti na: kupnju strojeva, tehnike, alata i opreme neophodnih za obavljanje djelatnosti, za odgovarajuće informatičke opreme potrebne za rad, edukacije koje su vezane uz djelatnost, kupnju novih prijevoznih sredstava, kupnju franšize te usluge koje su neophodne za korištenje kupljene opreme (npr. instalacija, montiranje, sklapanje…).

HZZ organizira besplatne on-line radionice za samozapošljavanje koje ove godine nisu obavezne (prijava putem stranice www.mjere.hr), ali donose dodatne bodove kod ocjene zahtjeva.

Najveći broj bodova koje je moguće ostvariti je 100, dok je bodovni prag za pozitivnu ocjenu zahtjeva 65 bodova.

Uvrštena su dva nova elementa za ocjenjivanje, a oni su indeks razvijenosti jedinice lokalne samouprave u kojoj se poslovni subjekt osniva i ulaganje u nedostajuće djelatnosti.

Zahtjevi za korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja mogu se podnijeti od 1. siječnja do 31. listopada 2021. godine, elektroničkim putem na adresi www.mjere.hr, uz korištenje korisničkog računa sustava e-građani.

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je 22.2.2021. donijelo odluku o Izmjenama i dopunama Uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini.

POTPORA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE

Kod potpore za samozapošljavanje došlo je do izmjene kriterija vezanog uz varijabilni iznos prihvatljivog troška za kupnju sirovine i potrošnog materijala potrebnih za obavljanje djelatnosti (samo: C prerađivačka industrija) do najviše 20% od iznosa potpore radi racionalnijeg trošenja sredstava.

DOPUNE OPĆIH UVJETA

U općim uvjetima provođenja mjera aktivne politike zapošljavanja dodatno je pojašnjen pojam poslodavca u teškoćama. Nadalje, nadopunjeno je pojašnjenje u kojim slučajevima je kod potpisa ugovora potrebna bjanko zadužnica te potpis jamca platca.

Detaljnije informacije potražite na: mjere.hr i mjera-orm.hzz.hr.

Categories: Aktualno

MPC LRA

Miholjački poduzetnički centar je lokalna razvojna agencija osnovana radi stvaranja preduvjeta za lokalni ekonomski razvoj, zapošljavanje i konkurentnost poslovnog sektora i privlačenja stranih investicija te zajedničkom suradnjom s lokalnom samoupravom stvarati plodnu poduzetničku klimu.

0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content