Vlada je prihvatila program poboljšanog kreditiranja poduzetništva i obrta “Kreditom do uspjeha 2014”

Published by MPC LRA on

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izvijestio je da je program usmjeren smanjenju kamata i poboljšanju dostupnosti izvorima financiranja za unapređenje poslovnih aktivnosti malih i srednjih tvrtki.

Vlada je danas prihvatila program poboljšanog kreditiranja poduzetništva i obrta “Kreditom do uspjeha 2014″, od kojeg očekuje lakše financiranje poduzetničkih pothvata i poboljšanje njihove likvidnosti.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izvijestio je da je program usmjeren smanjenju kamata i poboljšanju dostupnosti izvorima financiranja za unapređenje poslovnih aktivnosti malih i srednjih tvrtki.

Program se provodi kroz dvije mjere odnosno dvije kreditne linije. Prva je “Kreditom do konkurentnosti”, u sklopu kojeg će se odobravati krediti u visini od 100 tisuća do pet milijuna kuna, kod kojeg poslovne banke mogu iskazati maksimalnu kamatu od sedam posto, ali će država subvencionirati kamatu u iznosu od dva postotna boda za namjenu kredita vezanu uz obavljanje proizvodne djelatnosti, i jedan postotni bod za namjenu kredita uz obavljanje uslužne djelatnosti. Županije i gradovi također će subveniconirati kamatu na te kredite u istom iznosu, pa bi kamata za krajnje korisnike mogla biti tri posto.

“To je vrlo pristupačno s obzirom na stanje na tržištu pa se očekuje velik interes”, kaže ministar Maras.

Druga kreditna linija unutar danas prihvaćenog programa je “Kreditom do uspješnog poslovanja”, koji se odnosi na likvidnost tvrtki, a njegova je prednost što će se davati bez posebnih hipoteka odnosno nekretnina koje se daju za zalog.

U sklopu toga odobravat će se krediti u visini od 30 do 200 tisuća kuna, uz maksimalnu kamatnu stopu poslovnih banaka od osam posto, ali Ministarstvo poduzetništva i obrta osigurat će subvencioniranje kamate od pet postotnih bodova, pa će kamata za krajnjeg korisnika biti tri posto.

“Bit će to najpovoljnija kamata na tržištu na kredite za likvidnost”, ocjenjuje ministar Maras, koji očekuje više od tisuću kredita već u prvih šest mjeseci provedbe programa.

Categories: Aktualno

MPC LRA

Miholjački poduzetnički centar je lokalna razvojna agencija osnovana radi stvaranja preduvjeta za lokalni ekonomski razvoj, zapošljavanje i konkurentnost poslovnog sektora i privlačenja stranih investicija te zajedničkom suradnjom s lokalnom samoupravom stvarati plodnu poduzetničku klimu.

0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content