Otvorene prijave za podnošenje Zahtjeva za potporu proizvođačima u sektorima voćarstva i ratarstva

Published by MPC LRA on

Ministarstvo poljoprivrede obavještava sve zainteresirane da su otvorene prijave za podnošenje Zahtjeva za potporu proizvođačima u sektorima voća i ratarstva.

Cilj Programa koji se odnosi na potporu proizvođačima u sektoru voćarstva je sprječavanje daljnjeg pada proizvodnih površina, napuštanja proizvodnje od strane proizvođača s malim, ali pretežitim proizvodnim površinama na kojima se uzgajaju navedene voćne vrste i održavanje postojeće razine ukupne proizvodnje svježeg voća.

Cilj Programa koji se odnosi na potporu proizvođačima u sektoru ratarstva je pružanje financijske potpore proizvođačima koji se bave proizvodnjom pšenice i/ili ječma i/ili zobi i/ili tritikale i/ili pira i/ili raži i/ili uljane repice kako bi se ublažili ekonomski gubitci koji utječu na održivost proizvodnje ratarskih kultura u Republici Hrvatskoj.

Prihvatljivi korisnici potpore

Prihvatljivi korisnici potpore za Mjeru 1. iz Programa su poljoprivrednici koji uzgajaju jabuke, kruške, breskve, nektarine, marelice, trešnje, višnje, šljive, jagode, mandarine i klementine, kupine i maline te korisnici koji ispunjavaju sljedeće uvjete:

    a) upisani su u Upisnik poljoprivrednika;

    b) imaju evidentirane poljoprivredne površine pod gore navedenim voćnim vrstama u ARKOD sustavu
na temelju kojih je podnesen Jedinstveni zahtjev za 2023. godinu;

     c) ostvarili su proizvodno vezanu potporu dohotku (PVP) za voće u 2023. godini.

Prihvatljivi korisnici potpore za Mjeru 2. iz Programa su mikro, mala i srednja poduzeća te velika poduzeća, koja se bave proizvodnjom pšenice i/ili ječma, i/ili zobi, i/ili tritikale, i/ili pira, i/ili raži i/ili uljane repice i koji ispunjavaju sljedeće uvjete:

       a) upisani su u Upisnik poljoprivrednika;

       b) imaju evidentirane poljoprivredne površine u ARKOD sustavu pod proizvodnjom pšenice i/ili ječma,
i/ili zobi, i/ili tritikale, i/ili pira, i/ili raži, i/ili uljane repice na temelju kojih je podnesen Jedinstveni
zahtjev za 2023. godinu.

Površine prihvatljive za potporu

Mjeri 1. za potporu je prihvatljivo prvih 20ha poljoprivrednih površina na kojima je korisnik potpore uzgajao gore navedene voćne vrste u 2023. godini, a zbrajaju se one površine za koje je zadovoljena minimalno prihvatljiva površina po pojedinoj voćnoj vrsti.

Maksimalni jedinični iznos potpore je 600 EUR/ha za površine prihvatljive za potporu.

Mjeri 2. za potporu je prihvatljivo prvih 30ha poljoprivrednih površina na kojima je korisnik potpore uzgajao pšenicu i/ili ječam, i/ili zob, i/ili tritikale, i/ili pir, i/ili raža i/ili uljanu repicu u 2023. godini.

Intenzitet potpore iznosi najviše 100,00 EUR/ha za površine prihvatljive za potporu.

Podnošenje Zahtjeva

Zahtjev se podnosi putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja izravno ili u podružnicama Agencije za plaćanja:

Zahtjev za potporu za Mjeru 1. moguće je podnijeti najkasnije do 28. travnja 2024. godine.

Zahtjev za potporu za Mjeru 2. moguće je podnijeti najkasnije do 18. travnja 2024. godine.

Više informacija pogledajte ovdje.

Categories: Aktualno

MPC LRA

Miholjački poduzetnički centar je lokalna razvojna agencija osnovana radi stvaranja preduvjeta za lokalni ekonomski razvoj, zapošljavanje i konkurentnost poslovnog sektora i privlačenja stranih investicija te zajedničkom suradnjom s lokalnom samoupravom stvarati plodnu poduzetničku klimu.

0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content