Najava ponovnog otvaranja prijava za Male zajmove za ruralni razvoj

Published by MPC LRA on

U okviru Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. godine (PRR), osim bespovratnih sredstava, krajnjim korisnicima su od 2018. godine na raspolaganju financijski instrumenti: Mikro i Mali zajmovi za ruralni razvoj te Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj, a od 2020. godine i Mikro zajmovi za obrtna sredstva za ruralni razvoj koji se provode u suradnji s HAMAG-BICRO-om.

Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je potrebe poljoprivrednika uočene tijekom dosadašnje provedbe te je, svjesno prednosti provedbe financijskih instrumenata, donijelo odluku o ponovnom otvaranju prijava za Male zajmove za ruralni razvoj temeljem prikupljenih sredstava povrata za što je u tijeku administrativna priprema. 

Daljnje informacije bit će  dostupne na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede i HAMAG-BICRO-a početkom ožujka 2024. godine.

Svrha provedbe financijskih instrumenata je poticanje rasta i razvoja te održanja likvidnosti poslovanja poljoprivrednika, prerađivača i drvoprerađivača. Uvjeti za financijske instrumente razlikuju od onih za dodjelu bespovratnih sredstava te su tako moguća ulaganja i u obrtna sredstva, kupnju živih životinja, rabljene opreme, jednogodišnjeg bilja i druga ulaganja koja nisu moguća u okviru dodjele bespovratnih sredstava PRR 2014.-2020. godine.

Financijski instrumenti u okviru PRR 2014.-2020. godine (FI PRR) provode se u okviru mjera: M4 – Ulaganja u fizičku imovinu, M6 – Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja i M8 – Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma.

Prosječna kamata od početka provedbe na izdane Mikro zajmove za ruralni razvoj iznosi 0,23 %, a za Male zajmove za ruralni razvoj prosječna kamata iznosi 0,28%, dok kamate na investicijske zajmove od 2020. godine iznose 0,25% i 0,1% ovisno o razvijenosti jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave.

Više informacija o najavi za Male zajmove za ruralni razvoj pogledajte ovdje.

Categories: Aktualno

MPC LRA

Miholjački poduzetnički centar je lokalna razvojna agencija osnovana radi stvaranja preduvjeta za lokalni ekonomski razvoj, zapošljavanje i konkurentnost poslovnog sektora i privlačenja stranih investicija te zajedničkom suradnjom s lokalnom samoupravom stvarati plodnu poduzetničku klimu.

0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content