Objavljen Pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2023. godini

Published by MPC LRA on

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2023. godini.

Pravilnik se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti 150.000,00 EUR namijenjenih za saniranje šteta nastalih pomorom pčelinjih zajednica u stacionarnim ili selećim pčelinjacima.

Sredstva će se dodijeliti pčelarima koji su podnijeli zahtjev za potporu, a koji su na dan 1. srpnja 2023. godine upisani i ažurirani u Evidenciji za 2023. godinu te kod kojih je na temelju Izvješća o inspekcijskim nadzorima na stradalim pčelinjacima tijekom proljeća 2023. godine te zaključno s 1. srpnja 2023. godine dostavljenog od strane Državnog inspektorata Republike Hrvatske potvrđen pomor pčela.

Cilj programa je kroz financijsku pomoć oštećenim pčelarima nadoknaditi dio izgubljene dobiti zbog naglog prestanka proizvodnje te im osigurati mogućnost daljnjeg ostanka u sektoru pčelarstva, što ima izravan utjecaj na brojnost pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravan na ponovo vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Rok za podnošenje zahtjeva traje do 26. kolovoza 2023. godine, a obrazac zahtjeva za potporu pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2023. godini dostupan je na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja.

Više informacija o Pravilniku pogledajte ovdje.

Categories: Aktualno

MPC LRA

Miholjački poduzetnički centar je lokalna razvojna agencija osnovana radi stvaranja preduvjeta za lokalni ekonomski razvoj, zapošljavanje i konkurentnost poslovnog sektora i privlačenja stranih investicija te zajedničkom suradnjom s lokalnom samoupravom stvarati plodnu poduzetničku klimu.

0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content