Otvoren javni poziv za pomoć poljoprivrednicima u vrijeme epidemije COVID-19

Published by MPC LRA on

Osječko-baranjska županije je jučer, 7. prosinca 2020. godine objavila novi javni poziv za pomoć OPG-ovima radi ublažavanja posljedica epidemije COVID-19 na njihovo poslovanje.

Korona kriza ostavlja traga i u poslovanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, a kako bi im pomogli u održavanju njihovog poslovanja za vrijeme ovih izvanrednih okolnosti i bitno pogoršanih uvjeta njihovog poslovanja, župan Ivan Anušić donio je „Pravilnik o potpori poljoprivrednicima radi ublažavanja posljedica epidemije COVID-19 na njihovo poslovanje u 2020. godini“.

Time će se financijska potpora obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji obavljaju djelatnosti u sektoru poljoprivrede, a sa svrhom ublažavanja posljedica ove epidemije na njihovo poslovanje i održavanje zaposlenosti. Ukupna planirana sredstva za ovu potporu iznose 500.000,00 kuna.

Korisnici potpore su fizičke osobe koje imaju prebivalište na području Osječko-baranjske županije, upisani su u Upisnike poljoprivrednih gospodarstava, osigurani su po osnovi obavljanja djelatnosti poljoprivrede kao osnovnog zanimanja i nisu obveznici poreza na dohodak.

Korisnik ostvaruje pravo na potporu kao nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za sebe i za članove svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

– Korisnici naših kovid potpora u poljoprivredi su OPG-ovi čije je poslovanje u travnju i svibnju bilo za minimalno 20% niže nego u isto vrijeme prošle godine, a Županija će im pokriti trošak obveznog osiguranja i trošak doprinosa za mirovinsko i zdravstvenog osiguranja za travanj i svibanj 2020. godine. Intenzitet potpore iznosi do 60% prihvatljivih troškova, a najviše do 1.500,00 kuna po jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu – rekao je župan Ivan Anušić i dodao kako je važno napomenuti da su ove potpore prilagođene upravo onim poljoprivrednicima koji zbog svoje specifičnosti nisu obuhvaćeni nacionalnim mjerama.  

Javni poziv je otvoren do utroška planiranih sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2020. godine, stoga pozivamo OPG-ove koja ispunjavaju uvjete iz javnog poziva da nam dostave svoje zahtjeve na propisanom obrazu s prilozima kako bi im se mogla odobriti potpora.

Javni poziv s obrascima Zahtjeva za potporu i propisanim obrascima objavljen je na internetskoj stranici Županije.


MPC LRA

Miholjački poduzetnički centar je lokalna razvojna agencija osnovana radi stvaranja preduvjeta za lokalni ekonomski razvoj, zapošljavanje i konkurentnost poslovnog sektora i privlačenja stranih investicija te zajedničkom suradnjom s lokalnom samoupravom stvarati plodnu poduzetničku klimu.

0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content