Objavljen Otvoreni javni poziv za program „Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina“ za 2023.

Published by MPC LRA on

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je Otvoreni javni poziv za program „Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina“ za 2023. godinu.

Predmet Programa je dodjela bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima registriranim na područjima jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s udjelom pripadnika nacionalnih manjina u stanovništvu većim od 5% prema Popisu stanovništva iz 2021. godine.

Ciljevi Programa su rast i razvoj poduzetništva, tehnološko unapređenje i jačanje konkurentnosti te uravnotežen regionalni razvoj.

Korisnici bespovratnih sredstava mogu biti mikro, mala i srednja poduzeća (isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge), koji su u većinskom privatnom vlasništvu osoba koje su pripadnici nacionalne manjine (više od 50%) ili zapošljavaju osobe koje su pripadnici nacionalne manjine, osim onih kojima je pretežita djelatnost prema Odluci o Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti NKD 2007 (“Narodne novine”, broj 58/07 i 72/07) iz Područja A-Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo.

Prihvatljivi troškovi su:

  1. Nabava strojeva i radnih strojeva, postrojenja i opreme, mjernih i kontrolnih uređaja i instrumenata te računalnih programa namijenjenih isključivo za obavljanje poslovne djelatnosti
  2. Poboljšanje i prilagodba poslovnog prostora za obavljanje poslovne djelatnosti,
  3. Usluge korištenja vanjskih subjekata u razvoju novog proizvoda/usluga (atestiranje opreme i instalacija, testiranje proizvoda, promotivne aktivnosti, grafička rješenja i inovacija u dizajnu proizvoda, ambalaži i dr.),
  4. Marketinške aktivnosti, nastup na domaćim i inozemnim sajmovima (zakup, opremanje
    izložbenog prostora), korištenje vanjskih usluga pri istraživanju tržišta (benchmarking),
    stvaranje tržišne marke, oblikovanje proizvoda/usluge (dizajn), izrada web stranice i
    dizajn promidžbenog materijala,
  5. Edukacija i stručno osposobljavanje vlasnika i zaposlenika

Intenzitet potpore označava udio sredstava s kojim davatelj potpore sudjeluje u financiranju
predloženog projekta i može dosegnuti do 100% ukupno prihvatljivih troškova.

Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti je 7.000 eura, a najviši 14.000 eura, dok ukupna vrijednost Programa iznosi 1.327.228,08 eura.

Prijava na program traje do 16. veljače 2024. godine.

Više informacija o Javnom pozivu pogledajte ovdje.

Categories: Aktualno

MPC LRA

Miholjački poduzetnički centar je lokalna razvojna agencija osnovana radi stvaranja preduvjeta za lokalni ekonomski razvoj, zapošljavanje i konkurentnost poslovnog sektora i privlačenja stranih investicija te zajedničkom suradnjom s lokalnom samoupravom stvarati plodnu poduzetničku klimu.

0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content