Srednja škola Donji Miholjac osvojila 2. mjesto na europskom natjecanju iz poduzetništva u Firenzi

Published by MPC LRA on

Učenici Srednje škole Donji Miholjac predstavljali su Hrvatsku 24. i 25. rujna 2021. godine na prvom europskom natjecanju učenika srednjih strukovnih škola u društvenom poduzetništvu EU Scoop! održanom u sklopu međunarodnog projekta SCoopConSS (Social Cooperative Contest for Secondary Schools) u Firenci, Italija.

Cilj SCoopConSS projekta je potaknuti promišljanje o društvenom poduzetništvu među mladima s naglaskom na srednjoškolce kao ciljanu skupinu pri čemu su oni  sudjelovali u razvoju inovativne metodologije koja uključuje društveno poduzetništvo u postojeći obrazovni program.

Međunarodni završni događaj EU SCoop! u svom prvom izdanju uključio je pet timova sudionika iz svake pilot zemlje, a tim Hrvatske činili su 9 učenika od 2. do 4. razreda strukovnih odjeljenja Srednje škole Donji Miholjac. Tijekom četverodnevnog Boot Campa u Italiji održanog od 24. do 26. rujna, predstavnici Hrvatske, Grčke, Španjolske, Portugala i Italije imali su priliku ojačati svoje kooperativne poslovne ideje uz podršku specijaliziranih instruktora, iz EGINA-e i ostalih povezanih partnera (poput nacionalnih udruga Stati Generali dell’Innovazione, NeXt-Economia per tutti i CittadinanzaAttiva).

Učenici Srednje škole Donji Miholjac za ovo su natjecanje osmislili model socijalne zadruge ”Zadruga Drava” koji odgovara na lokalne probleme i doprinosi rješavanju ciljeva održivog razvoja. Njihova društveno-poduzetnička ideja bavi se brojnim problemima ali i potencijalima njihove lokalne zajednice – nudi rješenje problema nezaposlenosti i iseljavanja mladih, naglašava nedostatak edukacijskih i drugih aktivnosti u njihovim zajednicama, potiče zdraviji način života među učenicama i učenicima ali i drugim skupinama građanki i građana, iskorištava resurse lokalnih proizvođača te istovremeno koristi njihova znanja u osmišljavanju novih proizvoda i usluga.

Svojom idejom ”Zadruga Drava” učenici Srednje škole Donji Miholjac izborili su visoko drugo mjesto te kao najmlađi sudionici natjecanja pokazali da znaju kako primijeniti svoja znanja iz društvenog poduzetništva i na taj način iskoristiti puni potencijal svoje lokalne zajednice.

Koordinator projekta u Hrvatskoj je Centar tehničke kulture Rijeka, koji je dio partnerskog konzorcija projekta SCoopConSS financiranog od strane Opće uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike Europske komisije.

Natjecateljski tim Srednje škole Donji Miholjac činili su Fabian Josić, Lea Zetaić, Vid Novak, Ivan Rajninger, Florijan Horvat, Dora Sigurnjak, Luka Boro, Fran Falamić i Dora Jantoš. Mentorice su bile Kornelija Sabolek i Mirta Grozdanić Falamić kojima su se na natjecanju pridružili ravnatelj Nenad Perić i stručni suradnik Hrvoje Job.

Članica međunarodnog ocjenjivačkog žirija bila je Anela Šovagović, direktorica Miholjačkog poduzetničkog centra Lokalne razvojne agencije d.o.o..

Categories: Aktualno

MPC LRA

Miholjački poduzetnički centar je lokalna razvojna agencija osnovana radi stvaranja preduvjeta za lokalni ekonomski razvoj, zapošljavanje i konkurentnost poslovnog sektora i privlačenja stranih investicija te zajedničkom suradnjom s lokalnom samoupravom stvarati plodnu poduzetničku klimu.

0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content