Povećana sredstava za financiranje projekata – 360 milijuna kuna više za poljoprivredu i šumarstvo

Published by MPC LRA on

Zbog velike zainteresiranosti poljoprivrednika i šumoposjednika za razvoj i modernizaciju poslovanja, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku o povećanju alokacije u okviru mjera 4, 6 i 8 Programa ruralnog razvoja RH za ukupno 360,6 milijuna kuna. 

Razlog ovom povećanju su dobro pripremljeni projekti koji su zadovoljili uvjete natječaja, a za koje je početna alokacija bila nedostatna. Dodatna sredstva preusmjerena su iz korisnicima manje zanimljivih mjera Programa, pritom vodeći računa da se ne narušavaju prioriteti i fokus područja koja su zadana na razini Europske unije.

POVEĆANJE ALOKACIJE PO OPERACIJAMA:

6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” – 130,3 milijuna kuna više

  • financirat će se ukupno 4.250 projekata sa 474,3 mil.kn

Svrha natječaja je pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivom razvoju, uključenju članova gospodarstva u rad na poljoprivrednom gospodarstvu te ostvarivanju dovoljno prihoda za dostojanstven život te ostanak na ruralnom području.
Korisnici su mala poljoprivredna gospodarstava upisana u Upisnik poljoprivrednika, ekonomske veličine iskazane u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 eura do 7.999 eura. To uključuje: OPG-ove, obrte, trgovačka društva i zadruge registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti.

4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ – sektor voća i povrća i sektor stočarstva i peradarstva  – ukupno 96 milijuna kuna više

  •  Mikro, malim i srednjim gospodarstvima u sektoru voća i povrća – 36 milijuna kuna više

ukupno 156 milijuna kuna potpore projektima

  •  Mikro, malim i srednjim gospodarstvima u sektoru stočarstva i peradarstva – 36 milijuna kuna više

ukupno 156 milijuna kuna potpore projektima

  •  Velikim gospodarstvima u sektoru stočarstva i peradarstva – 24 milijuna kuna više

ukupno 104 milijuna kuna potpore projektima
  Svrha natječaja je podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u sektoru voća i povrća te sektoru stočarstva i peradarstva.
Korisnici: fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika; proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima.

4.1.2. „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“ – 34 milijuna kuna više

  • ukupno 134 milijuna kuna potpore projektima

Svrha natječaja je smanjenje štetnog utjecaja na okoliš te povećanje plodnosti tla.
Korisnici: fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika; proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima

8.5.2 „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture” – 70 milijuna kuna više

  • ukupno 100 milijuna kuna potpore projektima

Svrha natječaja je dodjela sredstava projektima koji će omogućiti dostupnost rekreacijske, turističke i zdravstvene funkcije šuma (npr. izgradnja poučnih staza, malih rekreacijskih objekata, postavljanje signalizacije, informativnih ploča, skloništa, vidikovaca itd.) u javne svrhe. 
Korisnici: šumoposjednici; udruge šumoposjednika; trgovačka društva i druge pravne osobe koje na temelju zakona imaju javne ovlasti i koje na temelju Zakona o šumama gospodare šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu RH; udruge civilnog društva čije je područje djelovanja usmjereno na zaštitu okoliša i prirode; druge pravne osobe koje na temelju zakona imaju javne ovlasti, a čije je područje djelovanja usmjereno na zaštitu okoliša i prirode.

8.6.1. „Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima“ – 30,3 milijuna kuna više

  • ukupno 100,3 milijuna kuna potpore projektima

Svrha natječaja je dodjela sredstava projektima koji će omogućiti modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima.
Korisnici: šumoposjednici; udruge šumoposjednika; obrti, mikro, mala i srednja poduzeća. 

Categories: Aktualno

MPC LRA

Miholjački poduzetnički centar je lokalna razvojna agencija osnovana radi stvaranja preduvjeta za lokalni ekonomski razvoj, zapošljavanje i konkurentnost poslovnog sektora i privlačenja stranih investicija te zajedničkom suradnjom s lokalnom samoupravom stvarati plodnu poduzetničku klimu.

0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content