Suradnja MPC-a s Moldavijom na projektu “Organic route Croatia-Moldova”

Published by MPC LRA on

Miholjački poduzetnički centar Lokalna razvojna agencija se na poziv Tehnologijsko razvojnog centra TERA iz Osijeka, koji je glavni partner iz Hrvatske, uključio u projekt “Organic route Croatia-Moldova. Glavni partner iz Moldavije je udruga EcoVision Public iz Kišinjeva, glavnog grada Moldavije, a zajednički cilj projekta je potaknuti gospodarski rast u Moldaviji osnaživanjem sektora ekološke hrane u Moldaviji i Hrvatskoj te povećanje trgovinske razmjene između ove dvije zemlje. Taj će cilj postići razmjenom informacija i najboljih praksi za izgradnju uspješne suradnje između korisnika projekta: proizvođača i distributera ekološke hrane te poduzetničkih potpornih institucija.

Specifični su ciljevi projekta:

  • povezivanje ekoloških proizvođača te poduzetničkih potpornih institucija iz Hrvatske i Moldavije
  • razmjena dobrih praksi
  • uspostavljanje dugoročne međunarodne suradnje
  • povećanje trgovinske razmjene među sudionicima
  • razvoj novih usluga za pružanje potpore ekološkim proizvođačima.

Projekt Organic route Croatia-Moldova je započeo 1. prosinca 2021. godine i traje do 31. ožujka 2022. godine

Projekt se provodi u okviru inicijative EU4Business Europske unije čija je misija produbljivanje i jačanje odnosa između država članica Europske unije i Istočnog partnerstva (Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina). Ciljevi projekta su povezivanje ekoloških proizvođača iz Hrvatske i Moldavije, razmjena dobrih praksi, uspostavljanje dugoročne međusobne suradnje te povećanje trgovinske razmjene među sudionicima. 

Uslijed trenutnih otegotnih okolnosti vezanih uz pandemiju virusa Covid-19 i krize u Ukrajini, koja graniči s Moldavijom, sve će se aktivnosti projekta održati online putem. U okviru projekta provest će se dva virtualna trodnevna studijska posjeta moldavskim i hrvatskim ekološkim proizvođačima, virtualni sajam ekoloških proizvoda, razne edukacije na temu zaštite intelektualnog vlasništva, uvjeta i pravila certificiranja ekoloških proizvoda u Hrvatskoj i Moldaviji, marketinga, pravnih okvira i mogućnosti uvoza/izvoza ekoloških proizvoda, izraditi će se priručnik o najboljim praksama, a tijekom navedenih događaja sudionici će imati mogućnost međusobnog povezivanja i ostvarenja poslovne suradnje na B2B poslovnim susretima. 

Interes MPC-a kao Poduzetničko-potporne institucije da se uključi u projekt je mogućnost povezivanja  s moldavskim poduzetničko-potpornim institucijama i ostvarenje suradnje u obliku memoranduma o razumijevanju te rad na unaprjeđenju postojećih usluga usmjerenih na ekološke proizvođače.

Do sada smo održali 3 online sastanka na kojima su sudjelovali ekološki proizvođači i PPI iz Hrvatske, većina s područja istoka Hrvatske te je ovo i prilika da se povežu i domaći ekološki proizvođači.

Konferencija i prvo virtualno studijsko putovanje pod nazivom “Eastern Partnership to the EU: Agri-food Business Connections” održat će se od 23.-25.2. 2022. putem b2match platforme.

Informativne radionice i individualni poslovni sastanci jamče stjecanje novih znanja i rast poslovanja!

Sudjelovanje u projektu potpuno je besplatno i ovim putem pozivamo ekološke proizvođače s miholjačkog područja da se uključe u ovaj projekt i da se jave u MPC te ćemo im pomoći da se registriraju na platformu i sudjeluju na konferenciji “Eastern Partnership to the EU: Agri-food Business Connections”.

Categories: Aktualno

MPC LRA

Miholjački poduzetnički centar je lokalna razvojna agencija osnovana radi stvaranja preduvjeta za lokalni ekonomski razvoj, zapošljavanje i konkurentnost poslovnog sektora i privlačenja stranih investicija te zajedničkom suradnjom s lokalnom samoupravom stvarati plodnu poduzetničku klimu.

0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content