Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo 10 natječaja u vrijednosti 878 milijuna kuna

Published by MPC LRA on

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u 2018. godini objavilo je ukupno 10 natječaja vrijednih gotovo 878 milijuna kuna za poticanje konkurentnosti domaćeg gospodarstva kroz razvoj novih kompetencija, povećanje proizvodnje, komercijalizaciju inovacija, primjenu  informacijske i komunikacijske tehnologije u svakodnevnom poslovanju, povećanje izvoza te stvaranje novih radnih mjesta. Potpore su dodijeljene za istraživanje, razvoj, inovacije, izgradnju i opremanje poslovnih jedinica (ulaganje u strojeve, opremu, proizvodne pogone), nabavu informacijske i komunikacijske tehnologije, uvođenje priznatih sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom, ostvarivanje prava korištenja znakova kvalitete, pružanje stručne podrške znanstveno-istraživačkih organizacija inovacijskim aktivnostima MSP-ova, jačanje tržišne pozicije i povećanje konkurentnosti MSP-ova poboljšanom primjenom mrežnih marketinških rješenja, a nastavljeno je i poticanje inovacija novoosnovanih MSP-ova, certifikacije proizvoda te nastupa domaćih MSP-ova na međunarodnim sajmovima i događajima.

Najveći interes poduzetnika zabilježen je na natječajima „WWW vaučeri“, „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP“ te natječaju Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT), na kojima je ukupno zaprimljeno 2.140 projektnih prijava s iznosom tražene potpore u vrijednosti približno 1,5 milijardi kuna.

„Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta od 2015. do danas objavilo je ukupno 29 poziva na dostavu projektnih prijedloga vrijednosti 5,85 milijarde kuna, od čega je kroz 21 poziv, iznos od 4,91 milijarde kuna direktno stavljen na raspolaganje poduzetnicima, dok su ostali pozivi usmjereni unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture. Ministarstvo je do sada odobrilo financiranje 2400 projekata kojima je dodijeljeno gotovo 3,4 milijarde bespovratnih sredstava čime se planira otvoriti više od 8700 radnih mjesta“ istaknuo je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Na do danas objavljene natječaje zaprimljeno je 6.588 projektnih prijedloga, a do sada je uspješno završeno 1.480 projekata. Kroz financirane projekte potaknuto je ukupno 7,3 milijardi kuna ulaganja. Analizom podataka o poslovanju, utvrđeno je da korisnici bespovratnih potpora za razdoblje od 2014. do 2017. godine ostvaruju značajno i višestruko bolje poslovne rezultate u rastu zaposlenosti (3 puta), rastu prihoda od prodaje (20 puta) te dodane vrijednosti po zaposlenom (8 puta) u odnosu na sektor unutar kojeg posluju.

Analizom podataka za prerađivački sektor (NKD C) koji je po broju zaposlenih i ostvarenoj dodanoj vrijednosti najvažnija djelatnost u Republici Hrvatskoj, vidljivo je da korisnici bespovratnih sredstava za razdoblje od 2014.-2017. ostvaruju bolje poslovne rezultate od sektora u analiziranim pokazateljima koji obuhvaćaju:

  • rast zaposlenosti (kumulativno 59,09% nasuprot 16,56%),
  • rast prihoda od prodaje (kumulativno 119,89% nasuprot  19,29%),
  • rast dodane vrijednosti po zaposlenom (kumulativno 45,33% nasuprot 18,18%).

Također, na sektorskoj razini dobri rezultati uočeni su kod korisnika iz djelatnosti J – Informacije i komunikacije, gdje za sva tri pokazatelja postoji bitna razlika u prosječnoj godišnjoj stopi rasta prije i nakon dobivanja potpore. Za broj zaposlenika prosječna godišnja stopa rasta u razdoblju nakon dobivanja potpore veća je za 15 posto, za prihode od prodaje veća je za 50 posto dok dodana vrijednost po zaposlenom raste 40%. U 2019. godini planiramo objavu novih poziva za poduzetnike, većinom usmjerenih na istraživanje, razvoj i inovacije, u što ćemo uložiti 1,3 milijarde europskog novca.

Categories: Aktualno

MPC LRA

Miholjački poduzetnički centar je lokalna razvojna agencija osnovana radi stvaranja preduvjeta za lokalni ekonomski razvoj, zapošljavanje i konkurentnost poslovnog sektora i privlačenja stranih investicija te zajedničkom suradnjom s lokalnom samoupravom stvarati plodnu poduzetničku klimu.

0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content