IPA 2007-2013

Published by MPC LRA on

Uredbom Vijeća Europske unije br. 1085/2006 uspostavljen je novi Instrument za pomoć u pretpristupnom razdoblju (Instrument for Pre-Accession Assistance; dalje program IPA) namijenjen zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za članstvo u EU koji zamjenjuje dosadašnje programe pomoći CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD.
Program IPA se sastoji od 5 komponenti:
(I) Potpora institucionalnom jačanju i pomoć u tranziciji,
(II) Prekogranična suradnja,
(III) Regionalni razvoj,
(IV) Razvoj ljudskih resursa i
(V) Ruralni razvoj.

Komponente II-IV priprema su zemljama kandidatkinjama za buduće upravljanje Strukturnim fondovima EU, a komponenta V za upravljanje Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj.
U cilju uspostave nacionalnih struktura za upravljanje programom IPA i njenim pojedinim komponentama Vlada Republike Hrvatske donijela je Uredbu o opsegu i sadržaju odgovornosti te ovlastima tijela nadležnih za upravljanje Instrumentom pretpristupne pomoći (NN 18/07).
U okviru druge komponente programa IPA – Prekogranična suradnja, Republika Hrvatska je u partnerstvu sa susjednim državama izradila šest bilateralnih programa prekogranične suradnje te je također bila uključena u izradu SEE i Mediteran programa transnacionalne suradnje. Provedba svih programa, odnosno natječaji za prijavu projekata korisnika sa programskog područja, započet će tijekom 2008. godine.

Categories: EU projekti

MPC LRA

Miholjački poduzetnički centar je lokalna razvojna agencija osnovana radi stvaranja preduvjeta za lokalni ekonomski razvoj, zapošljavanje i konkurentnost poslovnog sektora i privlačenja stranih investicija te zajedničkom suradnjom s lokalnom samoupravom stvarati plodnu poduzetničku klimu.

0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content